جوشهای روی صورت، مهمترین مورد از علائم بیماری کبد! مسلما جوش روی صورت دلایل دیگری نیز دارد و علت آن فقط بیماری کبد نیست. بیماریهای کبدی انواع مختلفی دارند، اما در نهایت نشانههای آنها یکسان است.
از مهمترین نشانههای بیماری کبد پیشرفته، یرقان است. در صورت مشاهده زردی داخل چشمها یا روی پوست، باید بلافاصله به اورژانس مراجعه کرد تا مراحل درمان شروع شود. یرقان معمولا از چشمها شروع میشود و اگر درمان شود، رنگ کل پوست فرد تغییر خواهد کرد! حتی ممکن است فرد نیاز به پیوند کبد داشته باشد که پزشک آن را تشخیص میدهد.
البته علائم بیماری کبد همین یک مورد نیست و نشانههای دیگری نیز وجود دارند که ممکن است علت آنها بیماری کبدی باشد. برای آشنایی با این علائم، فقط کافی است 5 دقیقه از وقت خود را به خواندن این مقاله اختصاص دهید.
زردی و یرقان چشم؛ اولین نشانه علائم بیماری کبد
زردی در سنین بزرگسالی که با نام پزشکی یرقان شناخته میشود، اولین و مهمترین مورد در فهرست علائم بیماری کبد است. زمانی که فرد درگیر زردی شود، روی پوست بدن یا داخل سفیدی چشمها لکههای زردی دیده میشود. این لکهها در مواردی که بیماری کبد پیشرفته باشد، ممکن است زردی روی پوست کل بدن تاثیر بگذارد. این عارضه که ناشی از تجمع ماده زائد بیلیروبین در خون و گلبولهای قرمز است، رخ میدهد.
در شرایطی که کبد سالم باشد، بیلی روبین پاکسازی میشود و از طریق مدفوع بدن دفع خواهد شد. زمانی که کبد آسیب دیده باشد یا درگیر بیماری و عفونت باشد، کارکرد این عضو مختل شده و بیلیروبین در خون جمع میشود. یرقان میتواند نشانهای از بیماریهای مختلف کبد از جمله هپاتیت، سیروز یا انسداد مجاری صفراوی باشد. توجه داشته باشید که عارضه یرقان ممکن است همراه با خارش پوست، تیرگی ادرار و رنگ پریدگی پوست همراه باشد.
خستگی و ضعف دائمی؛ یکی از علائم بیماری کبد که جدی گرفته نمیشود!
افرادی که فعالیت بدنی متوسطی دارند، اما دائما خسته و بیحال هستند، ممکن است به بیماریهای کبد مبتلا باشند. زمانی که کبد بهخوبی فعالیت نکند، سموم و مواد مذر از بدن دفع نمیشوند. همین مشکل باعث میشود تا فرد دائما بیحال و خسته باشد. حتی ممکن است دائما احساس ضعف داشته باشد، حتی در صورت داشتن رژیم غذایی مشخص؛ زیرا بیماریهای کبدی روی سوخت و ساز، میزان انرژی و متابولیسم بدن تاثیر میگذارند.
البته میزان این خستگی همواره یکسان نیست و ممکن است کمتر یا بیشتر شود. توجه داشته باشید که در این موقعیت، ممکن است کیفیت خواب فرد نیز تحت تاثیر قرار بگیرد. خستگی مضاعف، ممکن است با بیاشتهایی، تغییرات روحی و افسردگی همراه باشد.
بیماری کبد باعث تغییر رنگ ادرار و مدفوع میشود
تغییر رنگ ادرار و مدفوع، یکی از مهمترین علائم بیماری کبد است. زمانی که فردی درگیر بیماریهای کبد باشد، میزان بلیروبین در خون زیاد می شود. گلبولهای قرمز نیز قادر به دفع این سم از بدن نخواهند بود و کبد نیز توانایی کاهش این ماده را در بدن ندارد. در چنین موقعیتی، رنگ پوست بدن، چشمها و مدفوع تغییر خواهد کرد. پوست بدن و اسکلرا معمولا زرد رنگ میشوند که به معنای مشکلات کبدی است.
اما ادرار و مدفوع تیره رنگ میشوند که ممکن است مشکل از انسداد مجاری صفراوی نیز باشد. ازهمینرو توصیه میشود برای تشخیص دقیق علت تغییر رنگ ادرار، به پزشک متخصص مراجعه کنید. در این شرایط با آزمایشهای مختلف، سطح بلیروبین خون بررسی میشود و درصورتیکه بیش از حد باشد، فرد باید تحت درمان قرار گیرد. اگر بهتازگی زیر نظر پزشک رژیم غذایی خود را تغییر دادهاید، تغییر رنگ ادرار طبیعی است، اما اگر اسکلرا (بخش سفید چشم) نیز زرد شده است، باید به پزشک مراجعه کنید.
آسیت و ادم؛ علائم بیماری پیشرفته کبد در بدن!
عارضه آسیت تورم شکم و عارضه ادم که تورم پاها است، یکی از مهمترین علائم بیماری کبد شناخته میشوند، اما این نشانهها زمانی ظاهر میشوند که بیماری پیشرفت کرده باشد و فرد برای درمان خود اقدام نکرده باشد. علت ایجاد آسیت و ادم، تجمع مایع در بافتهای بدن است که تولید پروتئین کاهش مییابد و گردش خون مختل میشود. این بیماری نشانهای از سیروز یا نارسایی کبدی است. هرچه بیماری پیشرفتهتر باشد، آسیت و ادم با شدت بیشتری نمایان میشوند.
در چنین شرایطی بخشهای متورم شده، درد بسیاری دارند و ممکن است زمینهساز ابتلا به سایر بیماریها و عفونتها شود. ازهمینرو باید حتما با مشاهده علائم ابتداییتری مانند یرقان یا تغییر رنگ در ادرار، به پزشک متخصص مراجعه کنید. توجه داشته باشید که تشخیص بهموقع و اقدام به درمان بیماری کبد، اهمیت بسیاری دارد؛ زیرا هرچه بیماری پیشرفته شود، درمان آن سختتر خواهد شد. حتی ممکن است برای تخلیه اسیت و ادم نیاز به جراحی باشد، اما در موارد سطحیتر، میتوان با تغییر رژیم غذایی و مصرف دارو، این عارضه را درمان کرد.
همچنین بخوانید مقاله “نحوه تشخیص آلزایمر به صورت جامع“
کاهش یا افزایش ناگهانی وزن بدن و بیماریهای کبد؛ دو یار جدا نشدنی
کبد، مهمترین عضو بدن است که نقش کلیدی در متابولیزه کردن و جذب مواد معدنی و مغذی دارد. درصورتیکه دچار مشکل نارسایی باشد، این فرآیندها مختل خواهند شد و باعث کاهش وزن یا کمبود اشتها میشوند؛ حتی ممکن است فرد تا روزها میلی به غذا نداشته باشد. کمبود اشتها و کاهش ناگهانی وزن، در افرادی که به سیروز یا هپاتیت مبتلا هستند دیده میشود.
البته تنها دلیل کاهش یا افزایش ناگهانی وزن مشکلات کبد نیست و ممکن است علت آن رژیم غذایی نادرست یا تحرک کم باشد. اما درصورتیکه این علائم همراه با زردی و یرقان مشاهده شوند، قطعا علت تغییر میزان اشتها را میتوان بیماری کبد دانست.
خونریزی آسان و دیر خوب شدن زخمها؛ نشانه بیماریهای کبد
کبد در بدن مسئول ایجاد زمینهای برای لخته شدن خون در زمان زخم شدن یکی از اعضا است. درصورتیکه کبد فرد دچار بیماری یا ضعیف باشد، در زمان خونریزی، گلبولهای قرمز منعقد نخواهند شد بهاین ترتیب زخم فرد مدت زمان طولانی نیاز دارد تا خوب شود؛ حتی در برخی موارد زخم اصلا بسته نمیشود و نیاز به مراجعه به اورژانس است. علاوهبر این، بیماری کبد باعث کاهش پلاکتها در خون میشود، مخصوصا در مواردی که هیپرتانسیون پورتال وجود دارد.
برای درمان بیماریهای کبد، حتما به پزشک متخصص مراجعه کنید
در این مقاله تلاش کردیم 6 مورد از علائم بیماری کبد را به شما بگوییم. این علائم ممکن است باتوجهبه شرایط فرد متفاوت باشد و برای کلیه افراد یکسان نیست. ازهمینرو توصیه میشود اگر به سلامت کبد خود شک دارید، حتما به پزشک متخصص مراجعه کنید تا از طریق آزمایشهای تخصصی، وضعیت کبد شما را بررسی کند. شما کدام یک از علائم بیماری کبد را میدانستید؟
پیشنهاد میکنیم نظرات و تجربیات خود را از طریق کامنتهای همین مقاله “علائم بیماری کبد” با ما و سایر خوانندگان به اشتراک بگذارید.